Vranovská nemocnica bude vyšetrovať závraty novým videonystagmografom

20.01.2011 Celý región

Vranov nad Topľou 19. januára (TASR) - Vranovská nemocnica uvedie v týchto dňoch do prevádzky nový diagnostický prístroj na vyšetrovanie závratových stavov pacientov.
Zdravotnícke zariadenie získalo na jeho obstaranie prostriedky z grantu Nadácie VÚB v sume 20.000 eur, na kúpe zariadenia s názvom videonystagmografia sa bude podieľať nemocnica aj vlastnými financiami vo výške 1000 eur.
Podľa slov zástupkyne primára neurologického oddelenia nemocnice Lenky Lidíkovej je videonystagmografia v súčasnosti najmodernejšia generácia prístrojov na vyšetrovanie závratových stavov pacientov.
\"Naším cieľom je vytvorenie úzko špecializovaného neurootologického pracoviska so zameraním na závraty s cieľom pozdvihnúť úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti v našom regióne, \" poznamenala Lidíková.
Vranovská nemocnica plánuje v budúcnosti dokúpiť k novému prístroju aj ďalšie prídavné moduly \"s cieľom dosiahnuť úroveň prístrojovej techniky, akú majú napríklad na neurologických klinikách v Bratislave, \" priblížila Lidíková.
Ako informovala, lekári sa počas svojej praxe stretávajú s viacerými príčinami závratových stavov u pacientov. \"Najčastejšie ich spôsobujú choroby vnútorného ucha, neurologické ochorenia, vnútorné choroby či psychiatrické ochorenia, \" vysvetlila Lidíková.
Na základe toho, o aký typ závratu ide, je následne možné začať štandardný, terapeutický postup pri liečbe pacienta. Podľa Lidíkovej slov bude moderný vranovský videonystagmograf piatym používaným zariadením svojho druhu na Slovensku.
 

Vyberte región